SSD antara Corsair dengan Transcend

SSD adalah media simpanan data generasi baru. Bentuk ramping dan kelajuan pemindahan data adalah keunggulan utama teknologi ini. SSD sering digunakan sebagai storage untuk laptop atau netbook yang mengutamakan reka bentuk minimalis dan tipis. Jika kamu memperhatikan netbook ringan dan minimalis, boleh dipastikan memori yang digunakan adalah SSD. Memori ini memang lebih ringan dan ringkas. Ultrabook juga memanfaatkan teknologi ini untuk memberikan prestasi yang lebih bagus tanpa mengorbankan banyak space untuk simpanan data. Berbanding dengan harddisk biasa, prestasi dan kelajuannya lebih baik. Walaupun harganya lebih mahal, teknologi ini sesuai dicuba. Perkembangan teknologi penyimpanan data akan selalu berkembang. Jika anda ingin mencuba ciri-ciri baru daripada teknologi ini, anda boleh memilih Corsair atau Transcend. Setiap produk yang ditawarkan mempunyai kelebihan tersendiri.

 

SSD Corsair

Kita sudah lama mengenal Corsair sebagai pengeluar memori. Syarikat ini pun juga ikut serta meramaikan pasaran SSD. Salah satu produk andalannya adalah Corsair S128 SSD. Sama seperti produk SSD lain, kelajuan pemindahan data dan ukuran minimalis menjadi ciri unggulan. Kapasiti memori ini sebanyak 128 GB. Selain itu, produk ini mampu memberikan kelajuan baca-tulis 90MB/detik – 70 MB / saat. Banyak pengguna yang percaya bahawa pengeluar ini mampu melahirkan inovasi baru dalam waktu dekat. Corsair juga dijangka mampu merancang sebuah peranti memori dengan kelajuan baca-tulis 400 MB / saat. Malangnya harga produk ini masih mahal terutama bagi pengguna di Malaysia yang rata-rata mempunyai budget terhad. Untuk kapasitinya yang tidak begitu besar, mungkin anda perlu berfikir lebih lama sebelum membeli produk ini. Corsair juga menawarkan produk lain dengan kapasiti mulai dari 30, 45, 60, dan 120 GB. Kamu boleh menyesuaikan pilihanmu dengan keperluan.

SSD Transcend

SSD dari pengeluar ini juga menawarkan kelebihan yang sama iaitu kelajuan pemindahan data dan ukuran yang lebih ramping. Salah satu produk unggulan Transcend adalah SSD183C. Produk ini menawaran dua kapasiti memori iaitu 64 GB dan 128 GB. Produk ini mampu memberikan kelajuan pemindahan data sehingga 260 MB / saat dengan sokongan port USB 3.0. Sebagai perbandingan, anda boleh mentrasfer filem DVD hanya dalam 15 minit. Untuk menjamin perlindungan SSD terhadap hentaman, Transcend juga memberikan rangka silikon luar. SSD boleh lebih tahan getaran dan anti slip. Ciri-ciri ini memang sangat diperlukan kerana bahagian-bahagian dalam memori boleh jadi sangat sensitif. Transcend juga menawarkan ciri-ciri One Touch Backup yang mampu membantu pengguna mengatur back up dan sinkronikasi. Ingin upgrade komputer anda? Gunakan SSD Transcend untuk mendapatkan prestasi yang lebih baik.

Tips Memilih SSD

Kedua-dua produk tersebut mempunyai kelebihan yang relatif sama seperti kebanyakan SSD lain. SSD menawarkan kelajuan pemindahan data yang lebih cepat dan prestasi yang lebih baik. Harga SSD memang lebih mahal daripada harddisk kerana SSD mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki harddisk. SSD tidak sama dengan harddisk biasa. Kemampuannya sudah ditingkatkan untuk memberikan prestasi yang lebih baik. Ketika kamu dihadapkan pada pilihan SSD Corsair atau SSD Transcend, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Prestasi adalah faktor utama yang perlu diperhatikan. Dengan peranti yang sepenuhnya elektronik tanpa komponen berputar, SSD mampu memberikan prestasi lebih baik. Ciri-ciri tambahan juga perlu diperhatikan ketika memilih SSD tertentu. Apakah SSD mampu menahan hentaman atau goncangan? Adakah produk ini serasi dengan komputer?

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s